Nätverqet medlem - Christina Tham
- Zen Holmgren
- 2 days ago
- 6 min read

Här möter vi medlem Christina Tham och får en inblick i hennes relativt nya roll som diplomerad KBT samtalsterapeut efter en karriär inom läkemedelsbranschen:
Vad inspirerade dig att bli KBT-terapeut?
Så länge jag kan minnas så har jag varit intresserad av psykologi och hur människor runt omkring mig mår. Min svärmor som jag tyckte väldigt mycket om, var KBT-terapeut och hon inspirerade mig mycket till att välja just KBT som inriktning.
Vad gjorde du innan, och hur gick övergången till att bli terapeut till?
Jag har arbetat flera år inom läkemedels- och apoteksbranschen som bland annat produkt- och kategorichef. Det har varit väldigt roliga roller som inneburit allt från budgetansvar, sortiment- och försäljningsanalys, produktutveckling och marknadsföring. Jag känner att det är de roligaste tjänsterna man kan ha inom den verksamheten och det fanns inget annat som lockade efter nästan 20 år med liknande roller.
Tanken på att bli samtalsterapeut har länge funnits i mina tankar. När mitt tredje barn föddes landade jag ganska snabbt i att jag inte kunde fortsätta arbeta på mitt dåvarande jobb eftersom det hade blivit för mycket. Men det var ett svårt beslut att säga upp sig från ett välbetalt och tryggt jobb. Innan jag sa upp mig så gick jag en psykologikurs under föräldraledigheten för att känna efter om det kändes rätt, och det gjorde det direkt.
Fanns det ett avgörande ögonblick som ledde dig till det här yrket?
Jag minns så väl känslan av att jag bara ville ha mer efter 8 timmars psykologiföreläsning. Det var den mest spännande och givande utbildning jag gjort. Den upplevelsen hade jag aldrig under mina ekonomistudier.
Vilka har varit de största utmaningarna med att starta eller driva din verksamhet?
För mig så har den största utmaningen varit tålamod. Jag är passionerad i mitt yrke och vill inget hellre än att hjälpa människor. Det tar tid att hitta klienter, även om det hittills har gått långt över förväntan. Min upplevelse är att samtalsterapeuter får klienter på rekommendation, men om man är nyetablerad så behöver man nå ut på andra sätt som inger förtroende och inte blir för säljande.
Hur skulle du beskriva ditt arbetssätt i terapin?
Även om KBT har en tydlig struktur har jag med tiden lärt mig att det viktigaste är att vara lyhörd och följa varje klients unika behov. En viktig del i mitt arbete är att i början lägga tid på att förstå hela bilden, hur livet ser ut just nu, vad som påverkar måendet och vad personen har med sig i bagaget. Det hjälper mig att inte missa något viktigt och så att vi kan lägga upp behandlingen på ett sätt som känns relevant och hjälpsamt. Beroende på vad klienten söker hjälp för brukar vi också gå igenom hur till exempel ångest eller depression fungerar, för att skapa en bättre förståelse för det som pågår inombords. När kartläggningen är klar börjar vi arbeta med olika verktyg och strategier för att steg för steg ta oss framåt. Målet är att klienten efter avslutad behandling har med sig nya insikter och en konkret verktygslåda att använda när livet känns utmanande, både nu och i framtiden.
Vad önskar du att fler visste om KBT, som ofta missförstås?
KBT är den terapiform som har starkast forskningsstöd för många psykiska besvär, som ångest, depression och fobier. Den är strukturerad, målinriktad och fokuserar på att förändra tanke- och beteendemönster.
Samtidigt uppfattas KBT ibland som lite för "praktisk”, som om det bara handlar om att tänka annorlunda eller jobba med checklistor. Men det är en missuppfattning. KBT utesluter inte alls känslor, relationer eller barndom. Tvärtom kan det vara avgörande att förstå var våra mönster kommer ifrån, särskilt om de påverkar hur vi mår i dag. Skillnaden är att inom KBT använder vi ofta den förståelsen för att skapa förändring här och nu, snarare än att fastna i det förflutna.
I slutändan handlar KBT om att förstå sig själv bättre, bryta mönster som skaver och få stöd att våga göra annorlunda. Det är inte en snabb lösning, men det är en konkret, hjälpsam väg framåt för många.
KBT är också ett paraply för flera moderna terapiformer, som ACT (Acceptance and Commitment Therapy) och CFT (Compassion Focused Therapy), där man arbetar mycket med acceptans, mindfulness och självmedkänsla. Det är kanske mindre känt, men viktigt att lyfta fram, särskilt för den som tror att KBT bara handlar om logik och förändring av tankar.
Vilka typer av klienter brukar du arbeta med?
Jag träffar människor i alla åldrar, från unga personer som är på väg ut i vuxenlivet och personer som har gått i pension eller är på väg in i en ny fas i livet. Ångest, nedstämdhet och stress är vanliga utmaningar men jag har även klienter som söker hjälp för bland annat sömnbesvär och livskriser.
Vilka resultat brukar dina klienter uppleva, och hur påverkar det deras liv?
Mina klienter ger uttryck för att dom har en bättre förståelse för sig själva men också att de har olika verktyg för att hantera sina utmaningar. Vissa klienter uttrycker att det har varit hjälpsamt att ha mig som ett samtalsstöd under en viss svår situation eller inför ett svårt beslut. Ibland kommer klienter tillbaka under kortare perioder men då brukar vi mest repetera det vi pratat om tidigare. Jag träffar oftast inte mina klienter igen men får ofta väldigt fin återkoppling under sista samtalet och min förhoppning är att majoriteten känner sig lugnare och starkare när livet blir utmanande igen.
Vilka värderingar eller principer är viktiga för dig i ditt arbete?
För mig är det oerhört viktigt att alla ska känna sig välkomna och lyssnade på. Att oavsett vad mina klienter vill prata om så ska dom känna att dom blir bemötta med respekt, empati och lyhördhet.
Hur ser det ut att vara klient hos dig – vad kan man förvänta sig från första till sista samtalet?
Min ambition är att alla mina klienter ska känna sig varmt välkomna varje gång. Jag vill att alla ska känna trygghet och lugn när dom besöker mig. För mig är det också viktigt att klienten känner att jag är uppdaterad på just deras situation, att jag är väl förberedd och att vi har en tydlig plan inför varje session.
Hur anpassar du terapin efter varje individ?
Med tiden har jag lärt mig att det är viktigare att följa varje persons önskemål och behov i stället för att följa en viss struktur. Jag frågar alltid om mina klienter har gått i terapi tidigare och vad dom tycker har varit hjälpsamt och mindre fungerande. Jag frågar även vad dom har för förväntningar på terapin. Vissa klienter har ett stort behov av att få prata medan andra hellre vill ha konkreta övningar. Många vet inte hur dom vill ha det så jag brukar stämma av då och då under behandlingen så att jag inte lägger tid på något som inte är hjälpsamt eller inte känns bra för klienten.
Vad älskar du mest med ditt jobb?
Det känns som en gåva varje gång jag får ta del av mina klienters djupaste tankar och känslor. Och när mina klienter börjar känna sig färdiga hos mig så känner jag alltid en enorm glädje men också lite sorg eftersom det innebär att vi troligtvis inte kommer ses igen.
Kan du dela med dig av ett anonymt exempel som påminner dig om varför du gör det du gör?
Det var ett tillfälle när en klient precis skulle lämna rummet och hen vänder sig om och säger att ”Det känns som du pratar direkt till mitt hjärta”. Det är något av det finaste jag fått höra och jag blir fortfarande varm inombords när jag tänker på det.
Vad skulle du säga till någon som är osäker på om de ska ta kontakt?
Du är varmt välkommen oavsett vad du kämpar med och du behöver inte ha en klar bild över vad det är som inte känns bra. Du behöver inte heller vara i ett kompakt mörker för att söka hjälp utan det kan exempelvis bara vara en känsla av att livet inte riktigt känns som det borde eller så kan det vara en situation som känns extra utmanande. Jag har tystnadsplikt och allt som sägs stannar mellan oss.
Christina är här i Stocksund på tisdagar och fredagar och i Stockholm de andra dagarna. Du kan nå henne på www.mindkbt.se